Dieta Dukana, kapuściana, 1000 kalorii, racjonalne żywienie

Photo by by theogeo

Dieta – Na samą myśl o niej ogarnia Cię zniechęcenie, strach i pojawiają się nudności? Kopenhaska, dukana, kapuściana, czy może 1000 kalorii, którą wybrać? Każdego roku moda na inną. Zastanówmy się, czy warto podążać w tym przypadku za trendami? Czy przyniesie to oczekiwany skutek? Poznaj moje zdanie na ten temat.

Jeśli chodzi o moje priorytety życiowe to w aspekcie dietetyki są to: zdrowie, szczęście i energia do działania. Ze względu na nie i to, że chcę Ci pomóc, odradzam wszelkiego rodzaju „diety cud”. Dlaczego? Czytaj dalej.

Dieta 1000 kalorii – nazwać ją można głodówką, bark możliwości dostarczenia odpowiedniej ilości witamin i minerałów oraz składników odżywczych.

Dieta Dr. Dukana – wszystko było by ok, gdyby nie jej destrukcyjny wpływ na organizm, a dokładniej nerki.

Co więc stosować? Odpowiem Ci teraz na pytanie, które zaprząta Twoją głowę. Stosuj się do prostych rad zdrowego żywienia. Wprowadzaj je powoli, bez pośpiechu. Przez pierwsze trzy dni przestrzegaj jednego z punktów. Później stopniowo wprowadzaj kolejne. Wybierz jeden na początek. Oto one:

1. Wybierz odpowiednie napoje.

Cukry proste, jeśli nie zostaną przeznaczone na wytworzenie energii, organizm magazynuje w postaci tkanki tłuszczowej.

  • Przestań pić wszelkiego rodzaju napoje typu Cola, Sprite, Fanta itd. W dwulitrowej butelce Coli rozpuszczone jest 216 gram, to jest szklanka cukru!
  • Odstaw soki, nawet te bez dodatku cukru, zawierają one spore ilości naturalnego cukru. Jeśli już je wykorzystujesz w swojej diecie to pij je rano i rób to tylko w celach zdrowotnych.
  • Wyeliminuj również kompoty, smakowe wody mineralne.

Co pić? Wybierz:

  • Najzwyklejszą wodę mineralną,
  • Herbaty zwykłe lub smakowe, jeśli musisz, słodź miodem. Pamiętaj, że miód ma lecznicze właściwości, ale nie jest wskazany ze względu na dużą zawartość cukrów prostych, szczególnie w godzinach wieczornych.

Dostarczaj dziennie około 2 litry wody, tyle jest w wielkim uogólnieniu potrzebne organizmowi, większa ilość wypłukuje witaminy i minerały.

2. Wyeliminuj słodycze i podobne.

Słodycze dostarczają ogromne ilości cukrów prostych i niezdrowych tłuszczów trans w jednym momencie, ogranicz je.

Odstaw:

  • Batony, czekoladki itp.
  • Słodkie bułki, pączki, babeczki, ciasta itp.
  • Chipsy itd.

Jeśli masz problem z odstawieniem słodyczy i mimo prób nie wychodzi to polecam suplementacje chromem, znajdziesz w aptekach. Jeśli masz wielką ochotę i już od ponad tygodnia nie miałeś w ustach niczego niezdrowego to do filmu wybierz orzechy. Mogą być włoskie. Pamiętaj, żeby nie były prażone i nie zawierały soli.

3. Owoce spożywaj do godziny 16.

Owoce dostarczają wielu witamin, błonnika i innych potrzebnych substancji. Pamiętać też należy, że są bogatym źródłem cukrów prostych, dokładniej fruktozy. Jak wiesz z pierwszego punktu, niewykorzystane cukry proste potrafią przysporzyć zbędnych kilogramów. Spożywaj je jak najwcześniej, wtedy organizm ma największe szanse do wykorzystania ich podczas wytwarzania energii. Ważne jest też, żeby owoce spożywać jako pierwszą część posiłku. Cukry proste trawią się dużo szybciej od białek czy tłuszczów. Nielogiczne jest więc dać im fermentować w czasie, gdy czekają w przewodzie pokarmowym na swoją kolej.

4. Warzywa włączaj do każdego posiłku.

Warzywa dostarczają wiele witamin, minerałów, stabilizują ph organizmu, do tego mają jeszcze mnóstwo zalet. Ten rodzaj pożywienia jest uważany za jeden z najważniejszych. Warzywa najlepiej spożywać w postaci surówek, polne oliwą z oliwek, gotowane na parze z przyprawami albo smażone na patelni.

5. Pierwszy posiłek zjadaj od razu po przebudzeniu.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek, dzięki niemu mamy energię na cały dzień. Do tego im wcześniej skonsumujesz pierwszy posiłek po długiej przerwie, tym Twój metabolizm (w uproszczeniu zdolność przemiany energii, trawienie, spalanie itp.) zostanie podkręcony.

Co jeść na śniadanie? Polecam:

  • Owoc, jajecznice na maśle ze szczypiorkiem i pomidorem, do tego kromka lub dwie razowego chleba.
  • Owoc, płatki owsiane z mlekiem, kilka 100 gram chudej wędliny, orzechy.
  • Owoc, omlet z papryką i pieczarkami, 50 gram żółtego sera.

6. Posiłki zjadaj co około 3 godziny.

Spożywanie częstych i małych posiłków jest dużo bardziej korzystne niż zjedzenie 3 dużych posiłków w ciągu dnia. Posiłki jedzone co trzy godziny, utrzymują przez cały dzień prędkość metabolizmu na wysokim poziomie. Do tego małe porcje jedzenia będą w większości przeznaczone na wytworzenie energii dla organizmu, a nie jak w przypadku dużych tylko ich część, podczas gdy reszta będzie magazynowała się w tkance tłuszczowej.

7. Kolacja a sen.

Daj organizmowi w nocy wypocząć, niech zajmie się regeneracją, a nie trawieniem jedzenia. Jedz lekkie posiłki, bez sosów, zbędnych tłuszczów, nie dodawaj też owoców. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że energia zawarta w pożywieniu zostanie niezużyta i organizm odłoży zawarte w niej cukry, jako rezerwę na przyszłość w postaci tkanki tłuszczowej. Podczas snu człowiek ma bardzo małe zapotrzebowanie na energie. Dlatego według mnie 2~3 godzinna przerwa między kolacją, a snem jest jak najbardziej wskazana. Organizm przez ten czas zdąży strawić i spożytkować kalorie w inny sposób niż odłożenie ich pod skórą.

Na kolacje polecam Ci:

  • Warzywa z rybą (max 100 gram ryby).
  • Warzywa z chudym mięsem (max 100 gram mięsa).
  • Same warzywa.
  • Serek wiejski (mała porcja).
  • Twaróg ze szczypiorkiem (mała porcja).
  • Wędzone brzuszki łososia z mozzarellą i pomidorami.

Kwestia jedzenia na 2~3 godziny przed snem jest ostatnio sporna, jednak na początku, jeśli nie masz doświadczenia w lokalizowaniu cukrów prostych, to polecam Ci się do niej stosować. Ja sam się do niej stosuje, ze względu na lepszą jakość snu. Najlepiej sam to sprawdź i dostosuj do siebie. Jednak jedna godzina przerwy między kolacją, a senem według mnie jest konieczna.

8. Ogranicz smażenie.

Podczas smażenia wytwarza się wiele niezdrowych substancji, do tego produkty chłoną  dodatkowy łuszcz. Wybierz pieczenie albo gotowanie.

9. Samodzielnie przyrządzaj mięso.

Nie kupuj gotowych wędlin, które mają niepewny skład. Do kanapek dodawaj własnoręcznie przyrządzone mięso, kontroluj zawartość soli. Nie używaj panierek, zastąp je przyprawami i ziołami.

10. Białe makarony, pieczywo i mąki zastąp razowymi.

Razowe produkty są mnie przetworzone od tych białych, zawierają więcej zdrowych składników, więcej węglowodanów złożonych, mają lepszy wpływ na zdrowie.

 

 

Powyższy tekst jest fragmentem ebooka „Jak wreszcie schudnąć” jeśli chcesz przeczytać tę elektroniczną książkę w całości, mieć dostęp do wiedzy publikowanej na blogu oraz otrzymać wiele innych bonusów wpisz poniżej swój adres e-mail. Zostanie na niego wysłany link do pobrania ebooka.


Twój e-mail jest bezpieczny i nie zostanie udostępniony nikomu z zewnątrz.

6 myśli nt. „Dieta Dukana, kapuściana, 1000 kalorii, racjonalne żywienie

  1. Znalazłem linka do Twojej strony na facebook`u, ogolnie dobrze ze nie polecasz „diet” typu dukana itp ale mozna by bylo sie przyczepić do kilku rzeczy ale to w sumie szczegóły, tak samo jak moglbym sie klocic o koniecznosc jedzenia co 3h bo bywa ze nie jest to najlepsza opcją. Ale podstawy są dobre , takie jakie powinny być i trzymajać sie ich na pewno zwykli ludzi na pewno zgubią zbędne kilogramy. Odkładanie się tłuszczu w nocy zależy głównie od całego bilansu dobowego a nie od jednego posiłku ale tak jak piszesz lepiej na noc zjeść „mała porcje”. Wiecej mi sie nie chce rozpisywać, pozdro.

  2. Owszem, ważny jest całodniowy bilans kcl. Jedno nie wyklucza drugiego. Polacy mają tendencję do wielkich kolacji dlatego warto zwrócić uwagę na aspekt kalorii przy tym posiłku, pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *